03 januari 2008

Tien projecten krijgen geld van Handmelken Best

Totaal € 64.500 voor ontwikkelingswerk

In 2007 kregen maar liefst tien projecten uit ontwikkelingslanden, waaronder onze actie Water door Melk , ondersteuning van de Stichting Nederlands Kampioenschap Handmelken en de Stichting Kringloopwinkel Handmelken. Meer dan in enig jaar hiervoor. In totaal was er € 64.500,-- te verdelen. Ook al meer dan in voorgaande jaren.


Dat er dit jaar tien projecten financieel werden gesteund komt doordat de beide besturen besloten hebben per project niet meer dan maximaal € 10.000,-- te geven. "Als je dit bedrag wisselt in een ontwikkelingsland als b.v Kenia of Peru dan krijg je het tienvoudige in de lokale valuta terug. Dat is ter plaatse een hoop geld waar je echt wat mee kunt. Meer geld is misschien wel welkom maar het is de bedoeling dat onze bijdrage een steuntje in de rug is en niet een vervanging van eigen ontwikkelingen en/of inkomsten. Bovendien kunnen we zo meer projecten van de grond helpen", aldus de voorzitter van de Stichting Nederlands Kampioenschap Handmelken Jan van Beerendonk die samen met zijn collega voorzitter van de Stichting Kringloopwinkel Handmelken Wiet Gilsing de cheques uitreikte. Zij deden dat tijdens een ontmoetingsbijeenkomst van de vrijwilligers van het handmelken en de vertegenwoordigers van de verschillende projecten. Een bijzonder dankwoord ging uit naar de vrijwilligers van de Kringloopwinkel aan de Randweg die voor het overgrote deel van de opbrengst hebben gezorgd.

Projecten.

Van de tien projecten kregen vijf initiatieven het bedrag dat ze vooraf gevraagd hebben. Zo kreeg de Stichting Nice to be Nice € 3500,-- om een waterput te bouwen bij een school in Kulora, Gambia. Het tehuis voor verstandelijke en lichamelijk gehandicapten op Sri Lanka kreeg € 6500,-- en een middelbare school op Papua, Indonesie € 5000,-- voor het inrichten van nieuwe lokalen. De Rotary Club Best Oirschot die al enkele jaren met het Handmelken samenwerkt krijgt € 4500,-- voor hun Milkline Project in Nairobi, Kenia. Ook in Kenia werd het project van de Paters van Tilburg gehonoreerd met € 5000,-- voor een bibliotheek. De resterende € 40.000,-- wordt gelijkelijk verdeeld over de resterende vijf projecten. Het Geitenproject van de Stichting Mirjam in Malawi is een variant op het zogenaamde microkrediet systeem waarbij mensen een voorschot krijgen, hier in de vorm van geiten, wat ze kunnen gebruiken om een inkomstenbron op te zetten. De kleuterschool in Dauri, Ghane wordt opgeknapt en het ziekenhuis in Singida, Tanzania krijgt een installatie om infuusvloeistof te maken uit regenwater. In het kader van een verdergaande samenwerking tussen de Handmelkorganisatie en verenigingen en instellingen uit Best werd dit jaar wederom samengewerkt met de Stichting Harapan, dit jaar voor de watervoorziening in een revalidatiecentrum op West-Timor Indonesie, en met het Heerbeeckcollege voor hun Peruproject. De jongeren van het Heerbeeckcollege verkochten loten, werkten als ober tijdens het handmelkweekeinde en verzorgden het Rodeo stier rijden.


Gemeentelijke wisseltrofee

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Best op woensdag 2 januari ontving het bestuur van de Stichting Nederlands Kampioenschap Handmelken uit handen van burgemeester mw. L. Demmers de gemeentelijke wisseltrofee.


De Stichting ontving deze trofee voor de vele activiteiten die zij al vanaf 1978 organiseert om geld bij elkaar te brengen voor projecten in ontwikkelingslanden.


Wij feliciteren het bestuur van de Stichting Nederlands Kampioenschap Handmelken, het bestuur van de Kringloopwinkel Handmelken en de vele medewerkers(sters) met de toekenning van deze trofee .

Geen opmerkingen:

VASTENACTIE : PROJECT NIEUW LICHT , Oogoperaties op West-Timor.

De parochies Odulphus van Brabant (de Beerzen, Oirschot, Best) en samen Willibrordus (Eersel, Duizel, Steensel, Vessem, Knegsel, Wintelre) d...