09 maart 2021

“ADOPTEER” EEN VERGETEN INDISCHE-NEDERLANDER

Veel hoogbejaarden leven in Indonesië in armoedige omstandigheden.

Na de onafhankelijkheid van Indonesië mochten vele gezinnen Nederland niet in. Nederland weigerde na het uitroepen van de onafhankelijkheid door Indonesië in 1945 duizenden Indische gezinnen uit de oud-kolonie op te nemen. Ze zouden niet over de juiste identiteitspapieren beschikken, door de Japanse bezetting waren ze die kwijtgeraakt. Recht op pensioen hebben ze niet. "Nederland heeft ons laten stikken”, vinden ze. De regering in Den Haag stelde na de onafhankelijkheid vanaf 1945 een rem op de migratie naar Holland. Nederland, dat zelf aan het bijkomen was van de oorlog, beweerde niet voldoende opvangplekken te hebben. Bovendien heerste de opvatting dat voor iemand die in Nederlands-Indië was geboren en zodanig was vergroeid met het land en de cultuur, het te moeilijk zou zijn om in het koude Holland te wennen. Wat de regering niet begreep, was dat Indische Nederlanders zich verbonden voelden met het vaderland. In de kolonie waren ze naar Nederlandse scholen geweest, ze spraken de taal en ze kenden sinds hun geboorte onze cultuur.

De stichting Teman Teman Sehati uit Arnhem zet zich in samenwerking met “Max maakt Mogelijk” al jaren in voor de in Indonesië achtergelaten Nederlanders met als motto: beter 1% hulp dan 100% medelijden. De meesten wonen in Jakarta, Depok, Bandung, Sumedang, Surabaya, Malang en Makassar. Maandelijks krijgen ze IDR600.00,-- ( ongeveer € 35,--) voor noodzakelijke kosten, en ook nog vanwege corona een levensmiddelenpakket t.w.v. € 25,-- Wij brachten de problematiek van deze groep al enige tijd onder de aandacht o.a. door de kaartenactie en een tentoonstelling. Wij willen de vergeten Nederlanders nu ook financieel steunen.
UW STEUN IS WELKOM: U kunt op 2 manieren helpen:
1. Door een van deze mensen te adopteren voor minimaal € 15,-- per maand. Wij informeren u dan regelmatig over het wel en wee van betrokkene.
2. Een incidentele bijdrage te storten op NL29RABO 0177062266 met vermelding TEMAN. U kunt ook gebruik maken van bijgaande Qr code.
Wilt u een van de vergeten Indische Nederlanders adopteren? Stuur ’n email naar stharapan@hotmail.com of bel 06-18618903 Jos van der Heijden, voorzitter.

Geen opmerkingen:

EEN PAK VOOR EEN ZAK, RIJST VOOR ARMEN EN SLACHTOFFERS TROPISCHE STORM.

Onze rijstactie is gestart, in de Plus supermarkten Henst en Kenter in Best kunt u pakken rijst kopen voor € 1,50. De opbrengst wordt beste...