20 augustus 2017

VIJF EN TWEE , EEN BOEK OVER ZUSTER JEANNETTE.


Onlangs werd in klooster Alverna Iin Aerdenhout het boek “Vijf en Twee” ten doop gehouden.
Het boek gaat over het veelbewogen leven van zuster Jeannette van Paassen. De zuster wilde al op jonge leeftijd naar het klooster en uiteindelijk naar de missie. Het is haar allemaal gelukt. Opgeleid als verpleegster en vroedvrouw vertrok ze vanuit Aerdenhout naar Noord Sumatra en hielp 2000 kinderen ter wereld. Onverwacht kreeg ze het verzoek van Ibu Nasution, een sociaal bewogen moslimvrouw op Java, een revalidatiecentrum in Noord Sumatra op te zetten. Ze zag het eerst niet zitten. “Ik ben vroedvrouw, dat is wat ik kan.”
Maar het antwoord was: “Vroedvrouwen zijn er nu wel genoeg dit is belangrijker, ik weet dat je het kunt!” De vraag was zo dwingend gesteld dat ze wel “ja” moest zeggen. Haar bisschop stond er achter en gaf toestemming, maar haar moeder-overste verklaarde haar voor gek en gaf geen steun.
Nu… 35 jaar later zijn er meer dan 5000 gehandicapten geholpen, op hun benen gezet, en zuster Jeannette heeft hen een vak geleerd. Ze doen mee in de maatschappij en verdienen zelf hun brood, vaak eet de hele familie daar dan van mee.

Zuster Jeannette trotseerde veel gevaren in de rimboe en op de gevaarlijke wegen van Noord Sumatra. Met haar Honda verplaatste ze zich vaak dagen lang, soms hield de weg op, of moest ze door een wilde rivier.
Map de Koning-Valk, overbuurvrouw van zuster Jeannette kreeg de onverwachte vraag het verhaal op te schrijven voordat het in de vergetelheid zou raken, want vandaag de dag treden er geen zusters meer in, laat staan dat er nog zusters worden uitgezonden. Ze trok twee jaar met deze religieuze op en ontdekte door de verhalen heen een rode draad in de vorm van het wonder van de vermenigvuldiging. De vijfduizend worden er elk jaar meer. Tweemaal per jaar gaan Nederlandse artsen naar Pematang Siantar om mensen te opereren. Naar Harapan Jaya (Hoop die overwint), het revalidatiecentrum dat zuster Jeannette liet bouwen.
Met het boek willen de zuster en de auteur bereiken dat mensen worden geïnspireerd om te zien naar elkaar.
Het boek 'Vijf en twee' (over vijfduizend gehandicapten en tweeduizend bevallingen) is verkrijgbaar bij klooster Alverna, in de boekhandel en bij uitgeverij Narratio. ISBN 978 90 5263 4548. en kost € 20,- De opbrengst is voor de rehabilitatiekliniek.
M.d.K-V, 20/8/17
( Zuster Jeannette is de contactpersoon voor onze steun aan Harapan Jaya, weeshuis Pius IX en rehabilitatiecentrum Hidup-Baru.)

Geen opmerkingen:

HARAPAN SPECULAASACTIE OP DE MARKT in Best, zaterdag 2 december

Begin november startte de stichting Harapan met de 13e speculaasactie. De opbrengst van deze actie wordt bestemd voor gehandicapte- en weesk...