23 augustus 2014

GOED NIEUWS UIT FLORES / mede dankzij onze speculaasactie


Op Flores, een van de armste eilanden van Indonesië,  heeft de Belgische ontwikkelingswerkster Mevr. Colson (Mama België) 6 kindertehuizen opgezet voor kansloze kinderen. In Nebe staat het kindertehuis Maria Visitatie. Vanaf december 2012 tot in juli 2013 regende het heel hard op Flores. Daardoor ontstonden veel aardverschuivingen en modderstromen. Een daarvan kwam tot stilstand tegen het kindertehuis in Nebe en veroorzaakte veel schade. Een doorgebroken damwand moest worden opgeruimd en vernieuwd. De keuken is zwaar beschadigd en moet vernieuwd worden. 

dit moest met de hand worden opgeruimd
Totale kosten werden geraamd op    € 32.000,--  Vorig jaar bestemde Harapan o.m de opbrengst van de jaarlijkse speculaasactie voor dit project. Verder brachten het Citaverde College uit Horst, de Stichting Nativitas en de Louisa Stichting  geld bij elkaar voor dit enorme karwei. De modder- steenlawine die het kindertehuis zwaar beschadigde is opgeruimd. Onvoorstelbaar. De grote steenblokken werden met hamer en beitel gespleten, zodat ze - ook weer met handkracht - afgevoerd of hergebruikt konden worden. Geen graafmachines en geen kranen! Maar het is gelukt! Het volgende karwei, het bouwen van een beschermingsmuur tegen de berghelling van 40 m lang en 5 m hoog, is ook al bijna klaar. Een onmenselijk karwei, zonder kraan of lift en zonder betonmolen.
Nu kan begonnen worden met het opbouwen van de verwoeste keuken en de bijgebouwen. Het kostte mama België heel wat moeite om voldoende personeel te vinden om de klus te klaren. Het opruimen was immers ook nog een gevaarlijk karwei omdat er – vanwege de steeds weer terugkerende periodes van hevige regenval – nieuwe lawines zouden kunnen ontstaan. De arbeiders zouden niet snel genoeg weg kunnen komen.

Mama Belgie controleert de werkzaamheden

Geen opmerkingen:

NOODKREET OM HULP VAN YAYASAN NATIVITAS OP FLORES / steun onze actie (vervolg)

We weten dat in Nederland bij veel mensen de nood hoog is ten gevolge van de corona-pandemie. Toch willen wij een beroep doen op de men...