17 juni 2011

Stichting Harapan, 10 jaar ontwikkelingswerk aan de basis

In 2011 is het tien jaar geleden dat in Best de Stichting Harapan werd opgericht. Al tien jaar zetten we ons in om de leefomstandighede n van kansarme mensen in Indonesië te verbeteren. Naar aanleiding van deze verjaardag willen we u informeren over onze projecten. Wat hebben we de afgelopen jaren bereikt en wat zijn onze plannen? De naam van onze stichting geeft al aan wat we willen bereiken. Harapan is het Indonesische woord voor ‘hoop’. Door onze activiteiten willen we de mensen in Indonesië wat hoop en vertrouwen geven op een betere toekomst. Sinds 2001 zetten we ons in om een brug te slaan tussen de inwoners van Best, Oirschot en omgeving en hulpbehoevenden in Indonesië. Juist door onze kleinschalige aanpak slagen we er in het verschil te maken. De afgelopen tien jaar hebben we op veel plaatsen in Indonesië een steentje kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van kansarme kinderen en families.
het bestuur: Joz Bruggeman, Hanneke Renders,Jos van der Heijden

Eerste actie in 2001

Stichting Harapan werd opgericht in het voorjaar van 2001. Aanleiding was een brand in Bukit-Lawang (Noord-Sumatra). Bij deze brand werd de homestay van een Indonesisch-Nederlands echtpaar verwoest. Het paar kwam zonder kostwinning te zitten en deed een beroep op familie en bekenden in Nederland. De oprichting van Stichting Harapan kwam daardoor in een stroomversnelling. De bestuursleden -die alle drie een bijzondere band met Indonesië hebben – liepen al langer rond met plannen voor een stichting, maar nu was direct actie nodig. Met hulp van een bereidwillige notaris konden de benodigde formaliteiten binnen enkele dagen worden afgerond. Op 23 april 2001 was het dan zover, de officiële oprichting van Stichting Harapan was een feit. De eerste actie van Harapan was meteen een succes. Dankzij een grote publiciteitscampagne werd voldoende geld bij elkaar gebracht om het door brand getroffen gezin een nieuwe start te bieden.

Hulp sluit aan bij behoeften

Na de eerste succesvolle actie zouden nog heel wat projecten volgen. Inmiddels is Harapan in verschillende delen van Indonesië actief met ontwikkelingswerk aan de basis. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat wordt samengewerkt met contactpersonen ter plaatse of met organisaties die kennis hebben van de lokale situatie. We weten daardoor zeker dat de hulp aansluit op de behoeften van hen die het werkelijk nodig hebben. Daar waar mogelijk werken wij ook samen met andere organisaties ( in Best met Stichtingen Hibiscus, Nederlands Kampioenschap Handmelken, Kringloopwinkel Handmelken, Wereldwinkel, Best Ontwikkelingswerk, verder o.a met de Stichtingen Nativitas, Harapan Jaya, Howu-Howu, Rumah Teman, Anak-Asuh, Ulina, Karunia).

Tot onze vaste activiteiten horen gezinsadoptie en kleinschalige werkgelegenheidsprojecten. We ondersteunen bijvoorbeeld mensen bij het opzetten van een winkeltje of dragen bij aan de opleidingskosten van een verpleegkundige. Het spreekt voor zich dat we ook in actie komen als zich in Indonesië een grote natuurramp voordoet. Zo is Harapan al sinds de tsunami in 2004 nauw betrokken bij het herstel op de afgelegen Mentawai eilanden Nias en Siberut. Op 25 oktober 2010 werd het gebied opnieuw getroffen door een tsunami. Het geld dat we inzamelden voor de slachtoffers van deze ramp kon snel en gericht worden ingezet dankzij onze contacten met lokale organisaties. Stichting Harapan bood ook ondersteuning na de tsunami in 2006 in Pangandaran (Java) en de aardbevingen in Yogyakarta (2006) en Padang (2009).

actie HELP NIAS NU na de tsunami, samen met de Lionsclub Best-Oirschot zorgden wij o.a. voor een aantal boten

Steun van Stichtingen Nederlands Kampioensschap Handmelken en Kringloopwinkel Handmelken

Naast directe individuele ondersteuning en noodhulp hebben we de afgelopen tien jaar ook bijgedragen aan de totstandkoming van een aantal grotere projecten. Sinds 2006 is jaarlijks een omvangrijk project ondersteund in samenwerking met de Stichting Handmelken uit Best. Mede dankzij de opbrengsten van het handmelkweekend in september en de verkopen in de kringloopwinkel konden we de volgende projecten realiseren:

2006: Inrichting timmerwerkplaats voor een kindertehuis in Waipare (Flores) 2007: Watervoorziening bij het revalidatiecentrum Hidup Baru in Atambua (West Timor) 2008: Watervoorziening en renovatie kerkje in Kuta Gerat (Sumatra) 2009: Bouw van vier asrama’s (kosthuizen) bij een middelbare school op Siberut 2010: Inrichting timmerwerkplaats bij een instituut voor dove en blinde kinderen in Ruteng (Flores)

Onze plannen

Ook dit jaar zullen wij ons inzetten om de leefomstandigheden van kansarme mensen in Indonesië te verbeteren. We zullen bestaande activiteiten als de gezinsadoptie en de werkgelegenheidsprojecten voortzetten. In 2011 gaat verder speciale aandacht uit naar de volgende projecten:

− Ondersteuning revalidatiecentra van de Stichting Harapan Jaya op Sumatra, Nias en West-Timor. Harapan levert een financiële bijdrage uit de opbrengsten van cursussen nordicwalken en de verkoop van kleurrijke tassen, gemaakt in Yogyakarta uit afvalmateriaal.

− Een schooluniformenfonds in Gurun Panjang (Sumatra). Het dragen van een uniform is verplicht op Indonesische scholen. De armste gezinnen kunnen de kosten van een uniform vaak niet opbrengen. Met vijf euro kunnen we er al voor zorgen dat een kind niet buiten de boot valt.

− Uitbreiding school in Genteng (Java). Deze school heeft dringend behoefte aan extra klaslokalen.Daarnaast is er behoefte aan nieuwe lesmaterialen, schoolborden en meubilair.

− Herstel van de zeewering bij kindertehuis Maria Stella Maris op Flores. Deze zeewering is op twee plaatsen bezweken na enkele zware stormen. Het terrein van het kindertehuis loopt nu regelmatig onder water. De stichting die de kindertehuizen op Flores beheert, heeft onvoldoende middelen om de zeewering te herstellen. Wij willen graag helpen om deze gevaarlijke situatie op te lossen.

Waarom juist Harapan?

Er zijn veel organisaties actief op het terrein van ontwikkelingshulp, sommigen ook met landelijke of zelfs internationale bekendheid. Waarom zou u juist het werk van Stichting Harapan ondersteunen? We willen een paar argumenten noemen:

− Lage overheadkosten: onze bestuursleden zetten zich geheel vrijwillig in; de financiële administratie wordt belangeloos verzorgd door Kantoor Harrie Nijssen uit Best, en de accountantscontrole door Beekmans & Slaats Accountants en Belastingadviseurs.

− Omdat er goed wordt samengewerkt met lokale contactpersonen en organisaties, wordt hulp geboden die aansluit bij de behoeften van degenen die het nodig hebben. Deze samenwerking maakt een goede controle en begeleiding van de projecten mogelijk.

- Wij houden u op de hoogte van de resultaten door middel van onze nieuwsbrieven en berichten op onze website www.harapan.dse.nl
− U heeft dan ook de zekerheid dat uw geld goed wordt besteed als u het werk van Stichting Harapan ondersteunt.

Hoe kunt u het werk van Harapan steunen?

Spreekt het werk van Stichting Harapan u aan? Ook u kunt meehelpen om de leefomstandigheden van kansarme mensen in Indonesië te verbeteren. U kunt ons op de volgende manier steunen:

− Donateur worden, dit kan al vanaf vijf euro per maand.

− Voor vijftien euro per maand kunt u een kind of gezin adopteren.

− Uiteraard zijn ook incidentele giften welkom.

− Denk eens aan Harapan als u of uw vereniging een activiteit organiseert, en u een goede bestemming zoekt voor de opbrengst. Stichting Harapan is een ANBI, een erkende hulporganisatie. Giften komen dan ook in aanmerking voor belastingaftrek.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over het werk van Harapan is te vinden op onze website. U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen.

Jos van der Heijden, voorzitter 0499-373779, Joz Bruggeman, secretaris 0499-396283, Hanneke Renders, penningmeester 0499-575195. stharapan@hotmail.com

Rabobank: 1770 62 266

Geen opmerkingen:

** KERSTMIS 2024 ** RIJST VOOR ARME GEZINNEN OP WEST-TIMOR

  Een van onze succesvolle acties is de RIJSTACTIE . We organiseerden deze in het voorjaar in samenwerking met de Voedselbank Best en de Plu...