08 oktober 2007

Recyclingproject Rumah Teman Yogyakarta

In mei 2006 was er in en om Yogyakarta een grote aardbeving. Wij hebben toen een actie op touw gezet om geld bij elkaar te krijgen voor eerste noodhulpverlening. We deden dit samen met de hulpverleningsorganisatie Rumah Teman. Later hebben we geld bij elkaar gebracht voor het bouwen van bamboe-huisjes en bamboe-scholen. (meer hierover vindt u elders op onze weblog en in het archief op de website).


Een van de laatste activiteiten van de hulpverleningsorganisatie was het bouwen van een permanente school. Rumah Teman betaalde hiervoor in eerste instantie uit eigen middelen € 1000,--. Dankzij een gift van de Rabobank voor de nieuwe school kon dit bedrag aan een nieuw project worden besteed; het recyclingproject.


Er zijn op dit moment al 50 bedrijven / huishoudens die hun afval verzamelen. Ze krijgen van Rumah Teman een afvalbak. Er is een stuk land gehuurd waarop een bamboe-werkplaats gebouwd wordt. Er werken nu 6 mensen in het project. Het afval wordt opgehaald, gesorteerd, gewassen en gedroogd en daarna verkocht aan fabrieken die dit hergebruiken. Er is een soort plastic dat veelzijdig gebruikt wordt voor bakolie, wasmiddel etc. Dat kan niet verwerkt of verkocht worden. Dit wordt verzameld om tassen van te maken. Deze tassen worden in Nederland verkocht en de opbrengst is voor het project.




Geen opmerkingen:

Actie EEN PAK VOOR EEN ZAK, 700 pakken rijst voor Voedselbank Best

Begin maart zijn wij gestart met de actie: Een pak voor een zak, rijst voor armen op West-Timor. Dit jaar in samenwerking met de Voedselban...