16 oktober 2007

Actie watervoorziening revalidatiecentrum West-Timor. Verslag aankoop grond

Brief van Zuster Jeannette

Zuster Jeannette van Paassen, 26 jaar geleden de oprichtster van Harapan Jaya was in september op West-Timor om daar de grond voor het nieuwe revalidatiecentrum te kopen. Onderstaand een gedeelte uit de brief die wij van haar ontvingen:


Om 2 uur kwamen we aan in Atambua, West-Timor en zuster Ignatia, die van opschieten houdt, had de mensen die iets met de grond te maken hadden al om 4 uur uitgenodigd om samen te gaan kijken. Gelukkig hadden de pastoor en Pak Benni wel een auto zodat we niet achter op een motorfiets er naar toe hoefde. De gekregen grond van de regering, bleek nadat hij was afgegraven, veel te veel hoogteverschil te hebben. 10 meter vanaf het begin van de weg tot onze grond eindigde. Die werd gelijk afgekeurd.

Op naar de volgende. Nog twee kilometer verder, berg op berg af, op een nu droge weg, maar als het regentijd is kom je met een gewone auto niet naar boven. Het uitzicht was prachtig, maar alleen aan een uitzicht heb je niet veel als je er niet kan komen….


De derde plaats die de mannen voorgewerkt hadden was een oude sawah, mooi vlak, dicht bij de kerk, maar 40.000 Rp per meter… dat is € 40,-- en veel te duur voor arme Franciscanessen !

De laatste plaats was naast de al 3 jaar geleden gekochte grond, vlak bij een Maria grot en geadviseerd door de Generale overste, die al eerder dit jaar daar geweest was. Daar was ruim een hectare grond die vol stond met Jati bomen. Dat zou een mooie optie zijn, maar deze eigenaar vroeg 500 miljoen rupiah bijna € 40.000,--




We zijn gewoon weg gegaan en Pak Benni zou het verder afhandelen, want als ze een lange neus, dat is een Europiaan zien is het gelijk 3 keer zo duur. Nu dat bleek na een paar dagen, ze hadden er goed over nagedacht en 150.000.000 Rp was ook goed, als wij alle onkosten aan papier, kantor agraria en notaris wilden betalen.


Die koop was snel besloten, de eigenaar zelf kon niet lezen of schrijven, nooit naar school geweest. Dus ondertekende hij de kwitantie met een duimafdruk, dat is hier nog steeds geldig. Het grote voordeel van deze grond is dat er een bron in is waar tot nu toe, het los grazende vee uit kon drinken, maar als je er een lange pijp in boort, heb je schoon water aldus de deskundigen. In Best wordt hiervoor door de stichting Harapan actie gevoerd, onder andere bij het handmelken : Water door melk. Het eerste wat er straks gedaan wordt is naar schoon water boren en een tank er boven zetten om daar het water in te pompen zodat je STROMEND water hebt, want dat is een groot probleem daar. De zusters bv. wonen in een huurhuis, waar wel twee heel eenvoudige badhokken zijn met kranen, alleen komt daar geen water uit. Twee uur per 24 uur komt er water uit een slangetje op de grond en vandaar worden alle emmers en teilen en vaten gevuld voor te baden, de was en afwas te doen, maar als er zo weinig water is dan doe je met twee bakjes water over je boddy al een aanslag op de voorraad. Dus heel zuinig met water, ook al is het daar erg warm, 33 graden in de schaduw en nog veel heter in de zon.

Hidup Baru

Maar de vooruitzichten zijn veel beter als dat de situatie nu is dus op naar de toekomst. Het nieuwe revalidatie centrum gaat Hidup Baru heten dat betekent :" Nieuw leven" Heel veel invalide mensen zeggen, we zijn opnieuw geboren nadat we mochten zijn wie en hoe we zijn, bv. na een lipspleet operatie, of een andere zwaardere afwijking die je nooit helemaal weg kunt werken, maar dat ze als MENS worden genoemd of erkent en dat ze zichzelf kunnen accepteren.

Gehandicapten genoeg, bij het eerste onderzoek spraken ze van 3000 geregistreerden. Maar dat blijkt veel te laag te zijn, 15.000 orang cacat of gehandicapten die op hulp wachten , of via een operatie of fysiotherapie of een vakopleiding, d.w.z. leren lezen en schrijven en rekenen en een vak leren. Want iemand die verlamd is, wordt zonder wonder nooit normaal lopend, maar je kan zijn benen vervangen door een rolstoel te geven, waardoor hij of zij toch mobiel zijn en een vak uit kunnen oefenen.

Zo begonnen we 26jaar geleden ook Harapan Jaya en nu komt op West-Timor het 4e revalidatie centrum van onze Congregatie, Nias en Jakarta kwamen achter Harapan Jaya aan.

Zuster Jeannette

p.s. U kunt onze actie voor de watervoorziening in het revalidatiecentrum nog steeds steunen!!!


Rabobank : 1770 62 266 o.v.v. West-Timor




Geen opmerkingen:

Actie EEN PAK VOOR EEN ZAK, 700 pakken rijst voor Voedselbank Best

Begin maart zijn wij gestart met de actie: Een pak voor een zak, rijst voor armen op West-Timor. Dit jaar in samenwerking met de Voedselban...