16 maart 2015

SCHOOLUNIFORMENFONDS

 
Schooluniformen zijn verplicht op de scholen in Indonesië. De kinderen hebben 3 uniformen nodig: één voor maandag en dinsdag, één voor woensdag en donderdag en één voor vrijdag en zaterdag. En dan nog een sporttenue, en eigenlijk ook nog witte sokken en zwarte schoenen. Voor de maandag ook nog een stropdasje en een petje. Een uniform lijkt misschien een overbodig iets in de ogen van Westerlingen, want “je kunt het geld toch beter besteden?”, maar het dient meerdere doelen. Ten eerste de hygiëne: om de twee dagen een schoon uniform is wel zo fris in een tropisch en vochtig klimaat. Ten tweede verzacht een uniform ook de verschillen tussen rijk en arm. De rijke kinderen dragen hetzelfde uniform als de arme die verderop in een krot woont. Ook de docenten dragen een uniform, in een andere kleur. Onderscheid moet er zijn. Ouders zijn verplicht die uniformen en het sporttenue voor de kinderen aan te schaffen. Een hoge kostenpost voor veel ouders. Als ze dit niet kunnen betalen, kunnen de kinderen eigenlijk niet naar school. Het kan voor kinderen soms een belemmering zijn om verder te studeren. Arme ouders moeten voor het kopen van uniformen dikwijls geld lenen bij familie.

Harapan heeft een uniformenfonds. Uit dit fonds worden voor kinderen uit arme gezinnen, uit het revalidatiecentrum Harapan Jaya en het weeshuis Pius IX uniformen betaald.

Geen opmerkingen:

Actie EEN PAK VOOR EEN ZAK, 700 pakken rijst voor Voedselbank Best

Begin maart zijn wij gestart met de actie: Een pak voor een zak, rijst voor armen op West-Timor. Dit jaar in samenwerking met de Voedselban...