14 maart 2008

Actie voor kampong Kuta Gerat

Renovatie kerk
Kampong Kuta Gerat ligt in het berggebied Deleng Batu Gajah op Sumatra Indonesië. Er zijn ± 90 arme gezinnen met een totaal van 330 inwoners. Het ligt op 1400 meter hoogte en om er te komen moet je een 6 kilometer lang karbouwpad bewandelen.

De stichting Ulina Indonesië heeft een beroep gedaan op Harapan om dit arme dorp te steunen. Ulina is een neutrale, humanitaire hulporganisatie die zich richt op kleinschalige projecten met als doel het bestrijden van armoede in de kampongs van Noord Sumatra.

In Kuta Gerat is heel hard geld nodig voor het aanleggen van een watervoorziening,en voor de verdere renovatie van een kerkje.

Het grootste gedeelte van de inwoners is Christen. Ze zijn heel erg gelovig en het is voor de mensen heel belangrijk dat zij naar de kerk kunnen gaan. Er is echter maar een heel schamel kerkje. Eerst was het een open gebouwtje van bamboe wanden, later is er een stenen muur omheen gebouwd. Dankzij Ulina heeft men dakspanten met zinken platen kunnen aanbrengen. Maar de renovatie is nog lang niet klaar. De binnenkant moet nog worden afgewerkt, nu is het nog een zandvlakte en een tafeltje doet dienst als altaar.

Samen met de stichting Ulina wil Harapan proberen voldoende geld bij elkaar te krijgen voor tenminste een nieuw altaar met toebehoren. Dit is begroot op € 2000,--
zo zag het kerkje er uit toen men aan de renovatie begon













op de voorgrond het "altaar"


Watervoorziening

In de kampong is geen stromend water aanwezig. Het regenwater wordt op opgevangen in grote plastic tanks. Hier halen de inwoners water uit om te koken en te wassen. Dit is echter lang niet voldoende, als de tank leeg is moeten de mensen de berg af om water uit een kali (rivier) te halen, 6 kilometer lopen. Heen en terug dus 12 kilometer! Op 3 kilometer is er wel een klein beekje maar dat bevat slechts heel af en toe water. Meestal halen de vrouwen het in kannen op hun hoofd, als ze geluk hebben kunnen ze onderweg meerijden met een passerende terreinwagen die materialen en voedsel naar Kuta Gerat brengt.

Het zou voor de bewoners geweldig zijn als er een waterboring zou kunnen komen vlak bij de kampong. Op ± 30 meter diepte zit water. Met een boring is het mogelijk dit naar boven te pompen en in een groot reservoir op te vangen. Daarop kan dan een pijpsysteem worden aangesloten waardoor alle huisjes stromend water kunnen krijgen.

De totale kosten van boring, aanleg waterreservoir, pijpleidingen en het aansluiten van de huisjes is begroot op € 8.500,--.

Mocht u de actie voor de kampong Kuta-Gerat willen steunen dan kunt u uw bijdrage overmaken op Rabobank 1770.62.266 o.v.v. Kuta Gerat. Giften komen in aanmerking voor belastingaftrek.

Nadere informatie:Jos van der Heijden, 373779. Joz Bruggeman 396283 Hanneke Renders 575195.

Geen opmerkingen:

** NIEUWE BUS VOOR WEESHUIS PANTI PIUS IS KLAAR **

  Panti Pius IX in Sinaksak Sumatra is een tehuis voor weeskinderen en kinderen uit arme gezinnen waarvan de familie niet in staat is ze te ...